Faramir
Tips ter voorkoming inbraak
Neem onderstaande checklist zeker door als u op vakantie gaat!
- Sluit uw huis af als u weg gaat. Doet dit ook als u maar even weg gaat. Sluit alle ramen en deuren goed af.
- Sluit de buitendeuren als u in huis (ook voor korte tijd) naar boven gaat en er niemand meer beneden is.
- Zorg ervoor dat uw huis er tijdens uw afwezigheid bewoond uitziet.
- Nodig inbrekers niet uit. Hang dus nooit briefjes op de deur en gebruik uw antwoordapparaat of voicemail of email niet om vrienden en familie te laten weten dat u op vakantie bent.
- Snoei de tuin rondom uw huis regelmatig zodat een inbreker niet ongezien zijn gang kan gaan.
- Bewaar uw waardevolle spullen in een kluisje thuis of bij een bank.
- Nieuw: zet fietsen en brommers altijd op slot (ook al staan ze binnen)
- Bevestig buitenlampen met een bewegingsmelder of automatische aan-uitschakelaar bij de voor- en achterdeur.
- Haal de sleutel ook aan de binnenkant eruit als u de deur op slot doet.
- Door inbraakveilig hang-en sluitwerk te gebruiken kunt u het een inbreker bemoeilijken in uw huis in te breken. Goedgekeurde sloten zijn te herkennen aan het SKG-merk en/of het logo van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
- Maak foto's van waardevolle bezittingen. Foto's kunnen zowel voor de politie, brandweer als voor de verzekering bruikbaar zijn. Zorg ervoor dat familie of vrienden ook een exemplaar van deze foto's in hun bezit hebben.
- Indien u op vakantie gaat zorg er dan voor dat uw vakantie-adres bekend is bij familie en/of vrienden.
- Nieuw: schakel uw telefoon bij afwezigheid door naar bv. uw mobiel zodat er toch opgenomen wordt bij uw afwezigheid! Wij hebben de indruk dat er de laatste tijd veel telefoontjes gepleegd worden waarbij er aan de andere kant niets gezegd wordt! Helaas zijn er via internet mogelijkheden om heel gemakkelijk alle telefoonummers uit een straat op te vragen (behalve als u een geheim nummer heeft natuurlijk).
Wat te doen bij verdachte situaties?
Wanneer u een verdachte situatie ziet, dient u dit zo snel mogelijk te melden bij de politie. Dat kan dag en nacht, in spoedeisende gevallen belt u 112, bij minder spoed 0900-8844. Ook kunt u contact opnemen met uw buurtbrigadier. In de wijk Genoenhuis is dit de heer ?. Hij is bereikbaar via het telefoon nummer 0900-8844. U kunt ook een e-mail sturen via deze link.
Politiekeurmerk Velig Wonen (PKVW)
Ook door het treffen van maatregelen in en om uw woning, kan uw woning veiliger worden. Zo kennen we het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het PKVW is een keurmerk dat afgegeven wordt voor woningen, complexen en wijken die voldoen aan een voorgeschreven pakket van eisen rond sociale veiligheid, leefbaarheid, inbraak- en brandpreventie.
U kunt inbrekers vóór zijn door uw woning aan te (laten) passen aan de eisen van het PKVW. Dit betekent bijvoorbeeld dat uw ramen en deuren zijn aangepast en dat de sloten van uw voordeur en ramen minder makkelijk te forceren zijn. Met dit keurmerk heeft u tot 90% minder kans op inbraak, de meeste verzekeraars geven korting op de premies van uw inboedelverzekering en u voelt zich veilig in uw huis.
Het PKVW is er voor iedereen. Of u nu eigenaar of huurder bent van een bestaande woning of een nieuw te bouwen huis of flat. Wanneer u bijvoorbeeld uw bestaande woning wilt "opplussen" door het hang- en sluitwerk te verbeteren kunt u contact opnemen met hiervoor gecertificeerde bedrijven. Deze bedrijven kunnen voor een certificaat “veilige woning” zorgen. Nieuwe projecten worden door worden door de gemeente getoetst aan het PKVW onderdeel nieuwbouw. Behalve dat het bouwbesluit inmiddels hoge eisen stelt aan het hang en sluitwerk wordt o.a. ook gekeken naar stedenbouwkundige randvoorwaarden en de openbare ruimte. Ook bij nieuwbouw worden certificaten verstrekt.
Op de website van de gemeente www.geldrop-mierlo.nl en www.politiekeurmerk.nl kunt u meer informatie over dit keurmerk vinden. U kunt ook contact opnemen met de politie.
|